Крајната цел на земјоделството не е во растењето на културите, туку култивирање и усовршување на самото човечко битие.

-- Masanobu Fukuoka--

13/03/2018

Земјоделието 50 години во иднината

Земјоделието и прехранбената индустрија се соочуваат со големи предизвици. Тие мора да ја нахранат брзо растечката светска популација. А во исто време и да обезбеди најдобар […]
05/03/2018

11 одржливи факти за земјоделието

Земјоделието како гранка се наоѓа во многу деликатна моментална положба. Битката се води на светско ниво и во неа се засегнати органското производство и зачувувањето на […]
16/01/2018

Иднината на земјоделството? Паметно земјоделство

Земјоделскиот сектор ќе се соочи со огромни предизвици со цел да ги нахрани 9,6 милијарди луѓе кои ФАО ги предвидува дека ќе се населат на планетата […]
16/01/2018

5 причини зошто младите треба да изберат земјоделство

Каков вид на кариера би сакале да имате? Дали сакате да бидете уметник, бизнис лице или креатор на политиката? Или, дали некогаш сте сакале да станете […]
16/01/2018

Правејки го земјоделието “Кул” за младите -2 дел-

Продолжуваме понатаму со нашата мисија земјоделието да го направиме „кул“ за младите.  -2 дел- Меѓународното движење на католичката земјоделска и рурална младина (MIJARC) има 2 милиони […]
16/01/2018

Правејки го земјоделието “Кул” за младите -1 дел-

Земјоделството има проблем со угледот. Едноставно кажано, за поголемиот дел од светската младина, земјоделството едноставно не се смета за “кул” или привлечно. Повеќето мислат за тоа […]
16/01/2018

Националниот одбор за органски стандарди донесе закон, хидропонисот може да биде органски

На 1-ви ноември, Националниот одбор за органски стандарди конечно донесе одлука за едно од најпоставуваните прашања во органскиот свет: дали култури кои се одгледуваат во вода, […]
16/01/2018

15 Интересни факти за беспилотните летала во земјоделството

Беспилотните летала се возбудлива нова технологија која може да промени како земјоделците управуваат со нивното наводнување и на крајот би можеле да станат  присутни како тракторите. […]
16/01/2018

7-те најинтересни и револуционерни идеи за урбани фарми

Добре дојдовте во 21 век. Научници, архитекти, агрономи, луѓе футуристи, со заеднички сили изработуваат многубројни проекти со кои би го направиле животот на луѓето во големите […]