Постои нов живот во почвата за секој човек. Постои исцелување во дрвјата за уморни умови и преоптоварени души, има сили во ридовите, само ако на нив ги кренеме очите. Затоа запомни дека природата е твојот најголем реставратор

-- Calvin Coolidge --

15/03/2018

Кикириките и придобивките кон здравјето на човекот

Кикириките секојдневно ги јадеме. Одите после тренинг на пиво? Ви носат кикирики. Гледате фудбал во домашна атмосфера во кафич? Ви носат кикирики. Во поранешна Piazza Liberta […]
06/03/2018

Чудото Бери прави чуда со вашето здравје

Природата се ни дала на дланка. Чудата се околу нас. Чудото на природата велат луѓето дека е баш оваа бобинка. А името е дадено уште со […]
03/02/2018

Мангостин – Тропскиот евергрин

Драги читатели. На местото број 5 решивме да ви го  претставиме Тропскиот евергрин-Мангостинот. Уживајте… Виолетова мангустана (Garcinia mangostana), позната едноставно како мангостин, е тропско зимзелено дрво. […]
31/01/2018

Јабутикаба – бразилското грозје

Драги наши посетители, на место број 6 сакаме да го разгледаме таканареченото бразилско грозје или Јабутикабата. Името jabuticaba, произлегува од Tupi зборот jaboti / jabuti (желка) + […]
29/01/2018

Дуриан- Борнејскиот трн

На место број 7 го истраживме и го ставивме Дуриан или како некои го нарекуваат „ Бoрнејскиот трн“. Поради реткоста на овие овошја мислам дека и […]
28/01/2018

Купуасу- Бразилскиот Кокосов орев

Дали некогаш сте се запрашале… Кои се најретките овошја на планетата Земја ? Дали постои тој термин „ретки“ кај растенијата? И ако постои дали некое од […]
27/01/2018

Черимоја- Највкусниот плод познат на човекот

Продолжуваме понатаму со одбројување на 10-те најретки плодови на планетата Земја. Овој пат ќе се запознаеме со Черимоја- највкусниот плод познат на човекот. Черимојата (Annona cherimola), или […]
27/01/2018

Африканската роговидна краставица

Африканската роговидна краставица е традиционално растение за храна кај домородните племиња од Јужна и Централна Африка. Расте природно во Намибија, Боцвана, Јужна Африка и Свазиленд. Ова […]