14/05/2018

Цената на ванилата највисока по ударот на циклонот на Мадагаскар

Производителите на сладолед и торти се надеваат на пониски  цени на ванилата. Но разочарувањето сепак ќе биде од епски размери. Неизвесноста околу културата оваа година кај […]
10/05/2018

Фарми со најголема површина на планетата

Можеби нема да ви се верува, но некои фарми во светот се толку големи, што би можеле да ја покриат цела Португалија. Кога би размислиле логично, […]
25/04/2018

Како земјоделците ги создаваат безсемените овошја?

Ако голтнам семка од лубеница, ќе ми порасне лубеница во стомакот така? Сите го знаат тоа нели? Добро е што постојат лубеници без семки. Нооо чекајте […]
13/03/2018

Земјоделието 50 години во иднината

Земјоделието и прехранбената индустрија се соочуваат со големи предизвици. Тие мора да ја нахранат брзо растечката светска популација. А во исто време и да обезбеди најдобар […]
05/03/2018

11 одржливи факти за земјоделието

Земјоделието како гранка се наоѓа во многу деликатна моментална положба. Битката се води на светско ниво и во неа се засегнати органското производство и зачувувањето на […]
16/01/2018

Иднината на земјоделството? Паметно земјоделство

Земјоделскиот сектор ќе се соочи со огромни предизвици со цел да ги нахрани 9,6 милијарди луѓе кои ФАО ги предвидува дека ќе се населат на планетата […]
16/01/2018

5 причини зошто младите треба да изберат земјоделство

Каков вид на кариера би сакале да имате? Дали сакате да бидете уметник, бизнис лице или креатор на политиката? Или, дали некогаш сте сакале да станете […]
16/01/2018

Правејки го земјоделието “Кул” за младите -2 дел-

Продолжуваме понатаму со нашата мисија земјоделието да го направиме „кул“ за младите.  -2 дел- Меѓународното движење на католичката земјоделска и рурална младина (MIJARC) има 2 милиони […]