Тајните на ванилата

На североисточниот брег на Мадагаскар, заштитен од бујна дождовна шума, расте најубавата од сите орхидеи, VANILLA, раскошна, восочна, скротена од човекот.
Само неколку мажи и жени го направија патувањето до овој далечен регион. Инаку ванилата се смета за една од најскапите орхидеи. Во последниве години, особено во оваа 2018 година, цената на ванилата достигнува астрономски цени. (прочитајте овде)

Antonio Momiroski
Antonio Momiroski
Магистер по земјоделски науки. Голем љубител на природата и науката.