Фарма на иднината којашто користи 95% помалку вода

Додека урбаното население продолжува да расте, иноваторите го надминуваат традиционалното земјоделство како начин да ги нахранат сите, а во исто време го намалат влијанието врз нашето земјиште и водните ресурси. Вертикалното земјоделство е едно решение кое се спроведува низ целиот свет. Вертикалните фарми произведуваат култури во наредени слоеви, често во контролирани средини како што се оние изградени од AeroFarms во Њуарк, Њу Џерси.

AeroFarms одгледуваат разновидна лиснато зелена салата користејќи процес наречен “аеропоника”, кој се потпира на воздух и магла. Култите на AeroFarms се одгледуваат целосно во затворен простор со користење на медиум за еднократна употреба изработен од рециклирана пластика. Во отсуство на изложување на сонце, компанијата користи LED светла кои ги изложуваат растенијата само на одреден вид спектар.

AeroFarms тврди дека користи 95% помалку вода отколку традиционалната фарма благодарение на специјално дизајнираниот систем за наводнување на корените. Изграден е и нов објект од 70.000 квадратни метри во поранешната фабрика за челик. Откако ќе заврши, се очекува да порасне 2 милиони фунти годишно, што ќе ја направи најголемата вертикална фарма во светот.

Antonio Momiroski
Antonio Momiroski
Магистер по земјоделски науки. Голем љубител на природата и науката.