Дали знаете зошто сончогледот секогаш се врти кон сонцето?

Сите ние на овој или на оној начин знаеме, сме научиле, ни кажале дека сончогледот се врти накај сонцето. Но дали сте се запрашале зошто го прави токму тоа. Која е причината што само тој се насочува цело време кон сонцето. Зошто и другите растенија не се вртат и не го обожуваат сонцето како сончогледот? Научниците исто како и нас немаа објаснување зошто и со која причина го прави тоа сончогледот.

Едно истражување спроведено во Соединетите Американски Држави докажало дека движењето во насоката на сонцето е заради нивниот биолошки часовник. На тој начин сончогледот е попривлечен и за пчелите.

Antonio Momiroski
Antonio Momiroski
Магистер по земјоделски науки. Голем љубител на природата и науката.