Walmart патентираше автономни роботски пчели

Сонот на секоја корпорација, каде годишно се слеваат повеќе милијарди долари, е секако играње со природата. Барање начини да се замени нешто со електроника. Да си ја олеснат работата, такашто следната година би направиле уште повеќе пари. 21-иот век е век на роботи и моќни компјутери. Се поголема моќ во се помало пакување. Човечкиот мозок константно изнаоѓа нови начини и технологии за унапредување и олеснување на неговиот живот. Овој пат Walmart навлегува во земјоделието со нивниот најнов патент.

Walmart тукушто поднесе патент за автономни, пчели роботи. Да, тој Walmart – и не, не се разбудивте во друга димензија, се уште сте на планетата Земја . Патентот на мега-корпорацијата конкретно го опфаќа делот “опрашувачки беспилотни летала”. Овие мали пчели роботи би можеле да дејствуваат исто како опрашувачи, самостојно да ги оплодуваат културите.

Ефикасноста на роботиката

Роботските пчели ќе работат со помош на сензори и камери за да им помогнат да стигнат до културите. Летајќи околу автономно, овие беспилотни летала ќе можат да ги опрашуваат културите исто како и вистинските пчели.

Неверојатно е дека ова не е единствениот патент за земјоделие што неодамна го поднесе Walmart. Според CB Insights, ова е само еден од шесте Walmart патенти за земјоделски беспилотни летала, кои ќе работат сè, од следење на штетите на културите до прскање со пестициди. Вклучувањето автономни роботи во земјоделството може да ги намали трошоците и да ја зголеми ефикасноста на земјоделството.

Она што е толку збунувачки за овој потег е: зошто Walmart?

Малопродавачот сè уште јавно не коментирал за патентите. Причината за ненадејниот интерес на Walmart за земјоделски беспилотни летала ќе остане за размислување. Сепак, со оглед на тоа што многу локации на Walmart го носат производството, можно е компанијата да бара поголема контрола врз храната што ја продава. Можеби со преземање на таква значајна улога во земјоделството, компанијата ќе може да го подобри квалитетот и да ги намали трошоците.

Ова изгледа како добро објаснување, особено откако Walmart одлучи да ја прошири услугата за испорака на намирници. Според патентот поднесен од компанијата во јануари, оваа услуга ќе им овозможи на купувачите да ги прифатат или отфрлат производите. Додека таквата услуга има потенцијал да влезе во сериозен бизнис за Walmart, тоа исто така значи дека ќе треба да го зајакнат квалитетот на нивниот производ. Оттука, потенцијално, робо-пчелите.

Во меѓувреме, пчелите умираат, и повеќе не можеме да го земаме опрашувањето здраво за готово. Овие мали суштества се ‘рбетот на земјоделството и храната што ја јадеме. Додека научниците работат на подобро разбирање на намалените популации на пчелите, и се надеваат дека ќе дојдат до решенија, овие беспилотни летала Walmart би можеле да го задржат земјоделството и свежи производи.

НО…

Решението не секогаш мора да се бара и наоѓа во технологијата и да се прави замена на нешто што е природно со нешто вештачко. Ние и нашите идни генерации ќе продолжат да живеат на оваа планета и ако ние природата ја заменуваме со технологија, ова би станал еден ладен електронски автоматизиран свет. Решението е во наоѓање начин како да се спасат овие најбитни инсекти. Во тоа е големината и умешноста на човечкиот мозок. Со поврзување на човекот со природата и навлегување во суштината на природата.

Antonio Momiroski
Antonio Momiroski
Магистер по земјоделски науки. Голем љубител на природата и науката.