Зошто жените добиваат цвеќиња за 8ми март?

Меѓународниот ден на жената е на 8 март. Долгоочекуваниот празник има историја на борбата за правата на жените, а денот може да се препознае на многу начини. Една од трајните традиции на овој ден е едноставен чин на давање цвеќе на жената. Додека тоа е значаен момент на благодарност, има повеќе да се научи за слаткиот гест. Значи, зошто жените добиваат цвеќе на Меѓународниот ден на жената?

Пред да можете целосно да го разберете значењето на подарувањето цвеќиња на жените за 8 март, важно е да се знае потеклото на Меѓународниот ден на жената. Првата прослава на Меѓународниот ден на жената беше на 19 март 1911 година низ цела Европа. Демонстрациите повикаа на правото на глас на жените, заедно со основната родова еднаквост во општеството и на работното место.

Додека на 8 март, цвеќињата беа главна придружба на годишни прослави во социјалистичките и комунистичките земји, најпознатиот симбол со цвеќиња се случил кои во Италија по завршувањето на Втората светска војна. На 8 март 1946 година, италијанските феминистки го избраа цвеќето мимоза како симбол на сила, сензибилитет и чувствителност. Разновидноста на цвеќето мимоза навидум се потпира на целта да се прослават достигнувањата на жените додека постојано се залагаат за родова еднаквост.

Русија и Денот на жената

Русија и потеклото на овој ден одат малку подлабоко во историјата. Во 1917 година, илјадници руски текстилни работнички беа предводени од Александра Колонтаи, руски феминист, да штрајкуваат и да протестираат. Штрајкот бил наречен “женски демонстрации за леб и мир”. Според Историскиот Канал, женските акции биле поздравени со брз успех кога царот Николај II го отстапи престолот четири дена по штрајкот. Привремената создадената влада им доделила на руските жени право на глас.

Век подоцна…

Повеќе од еден век подоцна, празникот од 8 март се слави низ целиот свет. Жените се туширани со цвеќиња. Тоа е ден кога и жените и мажите даваат цвеќе за да ја покажат својата благодарност кон жените. Цвеќарниците во Русија имаат тенденција да продаваат околу 150.000 рози за 8ми март. Тоа претставува еквивалент на продажба за цел месец.Назад во Италија, цветот мимоза е само почеток на прославата на Меѓународниот ден на жената. Италијанските жени го претворија денот во вистински празник. Италијанските жени го слават фестивалот Festa dell Donna, а жените го слават цел ден едни со други со цвеќиња мимози, весели вечери и славеничка чаша вино.

Мимозата како симбол…

Не само што мимозата била избрана за симбол на овој ден уште во 1946 година, таа е симбол на сила и чувствителност. Мимозата обично е првото што цвета на италијанскиот пејзаж за да го прикаже пристигнувањето на пролетта. Италијанците го подаруваат ова цвеќе на жената за да ја означат големината и истрајноста на жената.

Се разбира, Меѓународниот ден на жената е повеќе од едноставно да се покаже благодарност со прекрасен подарок од цвеќе. Нема ништо лошо во овој гест што ја придружува борбата за родова еднаквост и паритет. Давањето подарок на цвеќе на мајка, сестра, соработници и најдобри пријателки е прекрасен начин да покажете дека ги цените.

08,03,2018 година…

Официјалниот хаштаг за 8ми март 2018 година е #PressforProgress, што е притисок за глобален напредок на половите. Земете мимоза за да сфатите дека истовремено можете да ја покажете својата сила за да се борите за правата на жените, а истовремено да подарите на некого од вашиот живот еден прекрасен букет цвеќе. Не постои вистински начин да се прослави Меѓународниот ден на жената, но додавањето на подарок од цвеќиња сигурно ќе ги осветли плановите кои веќе сте ги поставиле за 8 март.

Antonio Momiroski
Antonio Momiroski
Магистер по земјоделски науки. Голем љубител на природата и науката.