22 земји. 22 различни култури на пиење чај- дел 2

Продолжуваме понатаму со разгледување на останатите 12 земји кои чајот го сметаат за дел од нивната култура.

11. Пакистан

Чај (chai) не е ексклузивен за Индија. Зачинета и кремаста масала чај е фаворит за пакистанскиот попладневен чај, а како база може да се искористи и чајот кој го пијат англичаните за доручек. „Англискиот чај за појадок“ е мешавина на Assam, Ceylon и Kenya црн чај, кој обично се опишува како, робустен, богат и одлично се вклопува со млеко и шеќер.

Chai isn't exclusive to India. Spicy and creamy masala chai is a favourite for Pakistani afternoon tea, and you can use basic English breakfast tea as a base. 12. Тајланд

Доколку одите во Тајланд и сте љубител на чај, нивниот Cha yen со смрзнат чај со млеко е чајот што би требало да го пробате. Него го комбинираат со густо млеко и сварен микс од Thai чај.

Cha yen is Thailand's take on iced milk tea, and it combines condensed milk and brewed Thai Tea Mix.

13. Кина

Кинезите го сакаат својот чај и пијат широк спектар на вкусови и бои. На сликата се наоѓа жолт лист pu-erh чај, кој е спакуван во тули или топки кои ги роните и ставате во чашата и на тоа се додава жешка вода.

The Chinese love their tea, and drink a wide range of flavours and colours. Pictured is yellow leaf pu-erh tea, which is packaged in bricks or balls, crumbled into the cup, and steeped in hot water. 14. Египет

Египет е голем увозник на чај, и вообичаено е да се пие незасладен црн чај во текот на денот. Чајот Хибискус често е специјалитет на египетските свадби.

 
15. Монголија
Suutei Tsai се готви во рамно тавче со млеко и сол. Солиот чај се служи во плитка метална чинија со повеќето оброци.

Image result for suutei tsai 16. Кенија

Кенија сака да го извезува својот чај. Земјата произведува едноставен црн чај, но Кенијците повеќе го преферираат chai-от.

Kenya likes to export its tea and have it too. The country produces simple black tea, but favours chai.17. Аргентина

Yerba mate е зелен чај со витамин. Одгледуван и конзумиран низ цела Јужна Америка, како и во Португалија, Либан и Сирија. Има специфичен вкус на чад и може да се сервира топол или ладен.

Yerba mate is a vitamin-packed green tea grown and drunk throughout South America, as well as in Portugal, Lebanon, and Syria. It has a signature smoky flavour and can be served hot or cold. 18. Јужно Афричка Република (ЈАР)

Растението Rooibos произведува светло црвен чај кој исклучиво се наоѓа во Јужна Африка. Типично се служи без шеќер или млеко, чајот има природно благ и сладок вкус и е одличен пред спиење.

 The Rooibos plant produces a bright red tea, and is found exclusively in South Africa. Typically served on its own without sugar or milk, the tea has a naturally mild and sweet flavour, and is a great before bed cuppa. 19. Катар

Во Катар, силниот млечен чај наречен Карак чај е омилен на национално ниво. Листовите од црн чај се варат во вода, се мешаат со испарено млеко и шеќер и се варат по втор пат.

20. Мавританија

Мавританската култура на пиење зелен чај има специфичен ритуал на сервирање и пиење. Луѓето кои го пијат, земаат по три чаши, зголемувајќи ја сладоста на секоја нова чаша, така што почнуваат од горчливо и завршуваат со благо.

Mauritania's version of the popular north African mint green tea has a specific serving ritual. Drinkers take three cups each, increasing the sweetness of every new cup, so you start bitter and end sweet. 21. Малезија

Малезија го усоврши чајот потребен за сите десерти и закуски. Длабоко навлезен во нивната култура, Teh Tarik е пенлив црн чај со шеќер и млеко. Кремастиот дел е одличен за конзумација по оброкот или средниот ден.

Image result for Teh tarik is frothed black tea 22. Кувајт

Еден типичен попладневен чај во Кувајт каде лисја од црн чај со кардамон и шафран за зачинување на попладневната пијачка.

Image result for kuwait tea

Antonio Momiroski
Antonio Momiroski
Магистер по земјоделски науки. Голем љубител на природата и науката.